Neurorevalidatie

Neuro Development Treatment of neurorevalidatie is een behandelmethode voor mensen die door hersenletsel problemen hebben met bewegen. Die problemen kunnen veroorzaakt worden door bijvoorbeeld:
  • een beroerte
  • Parkinson
  • M.S.
  • A.L.S.
  • tumoren
  • ongevallen
Mensen met hersenletsel hebben vaak een te hoge spierspanning (hypertonie). Daardoor hebben ze hun spieren niet onder controle en maken ze snelle ongecontroleerde bewegingen (spastische bewegingen). Bovendien hebben mensen met hersenletsel de neiging om de spieren, die zijn aangedaan, te ontzien.

Tijdens de behandeling wordt de patiënt gestimuleerd om meer gevarieerde bewegingen te maken. Vooral de coördinatie moet opnieuw worden geleerd.

De patiënt krijgt oefeningen voor de balans, maar ook oefeningen om weer ontspannen in bed te liggen, te kunnen traplopen en om dagelijkse handelingen, zoals aan- en uitkleden en eten, zo makkelijk mogelijk te maken. Ook wordt er aandacht besteed aan de conditie en de spierkracht van de patiënt.

Neurorevalidatie wordt toegepast in ziekenhuizen, verpleeghuizen, revalidatiecentra en praktijken. Het wordt daar gebruikt door artsen, verpleegkundigen, ergotherapeuten en fysiotherapeuten. Maar ook voor bijvoorbeeld ouders en mantelzorgers is het belangrijk om zoveel mogelijk dezelfde methode toe te passen. In onze praktijk wordt dan ook nauw samengewerkt met iedereen die bij de behandeling en verzorging is betrokken om de mogelijkheden van elke patiënt optimaal te benutten.